Stålresa med g-ACK AB

Facebook
Twitter
LinkedIn

Teknikutveckling är centralt för g-ACK AB och under våren 2017 genomfördes företagets andra studieresa. Vid vår första studieresa, 2015, besökte vi bland annat Kranbau Köthen som tillverkar avancerade traverskranar, se tidigare artikel på https://www.g-ack.com/g-ack-ab-pa-studiebesok/. Även studieresan 2017 tog oss till Tyskland och denna gång till delstaten Saarland i sydvästra delen av landet.

I samband med g-ACK ABs deltagande under Carl Stahl-dagen 2016 knöts kontakt med Markus Klinck från den tyska stållinetillverkaren Casar.

Efter intressanta diskussioner om stållinor mellan Thomas Krüger, g-ACK och Markus Klinck var det naturligt att spinna vidare på den inslagna vägen.

I ordets rätta bemärkelse spann vi vidare på Thomas goda kontakt med Markus vilket ledde till en ”ax till limpa” upplevelse med ett inledande studiebesök på Saarstahl i Völklingen där trådmaterialen tillverkas till ett avslutande studiebesök på Casar i Kirkel där trådmaterialen används för att skapa den färdiga produkten – Stållinor! Dessa högintressanta studiebesök genomfördes under torsdag och fredag den 11-12 maj 2017.

 

Saarstahl AG

Det första studiebesöket inleddes på Saarstahl i Völklingen. För mer informtion om Saarstahl, se http://www.saarstahl.com/sag/en/products/index.shtml.

Stålverket i Völkingen har anor från sent 1800-tal och inledde sin produktion med balkar. Idag tillverkas trådmaterial, stålämnen och smide med en total produktion om 2 700 000 ton/år. Företaget har 800 anställda.  Markus Klinck, Casar hade arrangerat g-ACKs besök. Fritz-Peter Gross, som är kvalitetsansvarig på smältverket, var vår guide på Saarstahl. Under besöket deltog även Frank Jungmann som är kvalitetschef på Saalstahl Burbach (tråddragverk).

Studiebesöket, som gav oss möjlighet att följa hela processen till ämnen som dras till tråd i
bl a Burbach var mycket intressant.

 

Casar Drahtseilwerk Saar GmbH

Resans andra studiebesök avlades på Casar produktionsanläggning i Kirkel. Casars anläggning omfattar allt från omfattande lagerhållning av trådmaterial i olika hållfasthetsklasser till fullskaliga utmattningsprover där utfallet av nya linkonstruktioner verifieras. På anläggningen sker naturligtvis tillverkning – slagning – av stållinor! Bilderna från produktionen nedan är Casars bilder.

  

Genom åren har vi haft en naturlig kontakt med Casar dels genom flera stora kranprojekt och dels genom kontakter med stållineexperten Roland Verreet och hans många intressanta och inspirerande föreläsningar om stållinor. Företagsnamnen Casar kommer från den franska termen Câblerie Sarroise som betyder Kablar (stållinor) från Saarland. För mer informtion om Casar, se http://www.casar.de/En/.Notera att CASAR Drahtseilwerk Saar grundades 1948 av Joseph Verreet som är Rolands far.

Markus Klinck, Casar hälsade g-ACK AB välkomna och inledde studiebesöket med en presentation av företagsgruppen WireCo WorldGroup där Casar sedan 2007 är en del av. För mer informtion om WireCo WorldGroup, se http://www.wirecoworldgroup.com/En/.

Nu bar det äntligen av till Casar för att i detalj få se tillverkning av deras stållinor.

Vi är redo för studiebesök.

Hmm, vem har varit på Casar innan oss???

 

Efter den guidade rundvandringen i produktionen så förflyttade vi oss till Casars konferensrum där ”frågan var fri” och våra frågor besvarades av Günter Knerr, Casar. Günter är Casars tekniker som bl a servar hela Asien och lyckligtvis var han hemma under vårt besök. Günters mentor, då han började på Casar under 80-talet, var naturligtvis Roland Verreet! Värt att notera var att vi hade sammanställt ett antal frågor som skickats ner i förväg men vi visste inte att Günter skulle ge svaren!

Günter Knerr och Markus Klinck, båda Casar.

Avslutningsvis vill vi på g-ACK AB rikta ett särskilt tack till Markus Klinck, Casar, som på ett förtjänstfullt sätt har planerat studiebesöket på Casar och skött kontakterna och planeringen av studiebesöket på Saarstahl.

 

Moseldalen

Ett besök i sydvästra Tyskland vid denna tidpunkt innebär att vinrankorna i Moseldalen står i sina startgropar och att resa detta förbi vore oklokt! Att vädrets makter stod oss bi förhöjde resan tillbaka till flygplatsen genom slingrande vägar och Moseldalens förtrollande landskap. Ett stopp i den uråldriga staden Trier (grundad år 16 f.Kr) gjorde inte saken sämre och när man står framför Porta Nigra ”Svarta porten” triggas tankarna igång, hur genomfördes lyften på denna tid – byggnaden är från 100-talet e.Kr…